Johannes-Frans-Legriep

Op zoek naar verhalen van het Fort in samenhang met de duitsers vond ik het volgende bericht:

In juli 1942 werden de verdachten van de groep “Nederland voor Oranje” vanuit Scheveningen naar Kamp Amersfoort overgebracht in afwachting van hun deportatie of veroordeling.
Het verzetswerk van de groep “Nederland voor Oranje” bestond uit het verzamelen van inlichtingen voor de geallieerden. De groep concentreerde zich in Den Haag. Johannes Frans le Griep was de leider van de verzetsgroep. Na verraad door Anton van der Waals werd Le Griep op 21 maart 1942 gearresteerd. Andere medewerkers van “Nederland voor Oranje” werden eveneens in maart 1942 gearresteerd. In juli 1942 werden de arrestanten vanuit het Oranjehotel in Scheveningen overgebracht naar Kamp Amersfoort. Binnen enkele maanden werden de meesten naar Duitsland gevoerd. De hoofdverdachten kregen een proces dat plaatsvond onder grote geheimhouding. Door het Feldkriegsgericht im Luftgau Holland op 9 september 1942 ter dood veroordeeld. De terechtstellingen vonden plaats op 17 september 1942 in Amsterdam en op 26 oktober in Fort Rijnauwen.

Op 17 september 1942 werden in Amsterdam gefusilleerd:

Everhardus Bernard Jozef Born
Karel Anthonius van Gils
Cornelis Johannes Lassooy

Op 26 oktober 1942 werden in Fort Rijnauwen gefusilleerd:

Johannes Adriaanse Cappel
M.A. Dereumaux
Friedrich Heinrich August Druijf
Heinrich A.V.V. Mantz
Lodewijk Jacobus Peters

en waarschijnlijk eveneens in Fort Rijnauwen:

Johannes Frans le Griep
Bertus Marinus Kleij
Johan Alexander Konijnenburg

Op 26 oktober 1942 werden in Overveen en Fort de Bilt vijf personen ‎(waaronder vier medewerkers van de OD)‎ gefusilleerd, waarvan wordt aangenomen dat zij nauwe banden hadden met de groep “Nederland voor Oranje”. Hun namen zijn:

Hendrik Kop
Bart de Roo
Hendrik Bos
Isaac van Otterlo
Adolf Martin Oliemans

Op 27 oktober 1942 werden de stoffelijke overschotten van 13 gefusilleerde mannen naar het crematorium van Velsen gebracht. Het betrof hoogstwaarschijnlijk de acht personen die op 26 oktober waren gefusilleerd, samen met vijf mannen die eveneens op 26 oktober in Overveen en Fort De Bilt waren gefusilleerd.
Na de crematie werden de urnen overgebracht naar Duitsland, waar zij na de oorlog werden teruggevonden door de Oorlogsgravenstichting.

Negen jaar na de oorlog, op 7 mei 1954, werden twaalf* van de dertien, in Hannover teruggevonden urnen, ter aarde besteld op het Ereveld te Loenen.

* H.A.V.V. Mantz werd samen met anderen op 26 oktober 1942 terechtgesteld, maar had andere belangen. Nadat hij door de SD werd verdacht van het afpersen van joden, werd hij in november 1941 gearresteerd. Na zijn arrestatie werkte hij voor de SD en verraadde zijn makkers.